VoorleesExpress
- Estella van der Valk
- 10 jan 2018
- 3 minuten om te lezen
Een tijdje geleden plaatste ik een Instagrampost over de VoorleesExpress. In deze blog zal ik hier wat meer over vertellen en uitleggen wat jij hier aan kan hebben/doen.

Kinderen in Nederland blijken ongelijke kansen te hebben in het onderwijs. Ze hebben niet dezelfde kans op een succesvolle schoolloopbaan, ook al zijn ze even slim. Bij gelijke intelligentie is het bepalend uit welk gezin je komt. Als jouw ouders laagopgeleid zijn en je thuis weinig gestimuleerd wordt, heb je minder kans op een succesvolle onderwijscarriĆØre. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand een half jaar lang extra aandacht krijgen. Een vrijwilliger komt thuis om voor te lezen en taal- en leesplezier een onderdeel te maken van het gezin.
Waarom is voorlezen zo belangrijk:
Ouders die hun kinderen actief stimuleren bij hun taalontwikkeling, zorgen ervoor dat hun kinderen gemotiveerder zijn om te lezen, meer lezen en leesvaardiger zijn. Daarnaast hebben kinderen die vaak worden voorgelezen een veel grotere woordenschat. Hierdoor presteren deze kinderen beter op school, ze begrijpen namelijk beter wat er in de tekstboeken geschreven staat.Ā Deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig.Ā Voorlezen legt dus een belangrijke basis voor de taalontwikkeling van het kind, wat weer van groot belang is voor de schoolloopbaancarriĆØre.
Laaggeletterdheid in Nederland:
Nederland telt 2,5 miljoen volwassenen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen (laaggeletterden). Deze mensen beheersen het minimale niveau om volwaardig in de Nederlandse maatschappij te kunnen functioneren niet, wat grote gevolgen heeft voor hun zelfredzaamheid. Laaggeletterdheid begint met een taalachterstand op jonge leeftijd en heeft gevolgen voor de levensdomeinen geld, gezondheid en werk. Het gevolg is dat deze mensen vaker schulden hebben, vaker gezondheidsproblemen hebben en een minder gunstige arbeidsmarktpositie hebben. Als je niet goed kunt lezen en schrijven heeft dit dus grote gevolgen voor je zelfredzaamheid.
Op de website van de VoorleesExpress staat dat bijna 15% van de jongeren een taalachterstand heeft en hierdoor grote moeite heeft met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken.Ā Sinds 2003 is het percentage laaggeletterden in Nederland toegenomen van 12% naar 18%. Om te voorkomen dat jongeren en volwassenen laaggeletterd worden, moet er geĆÆnvesteerd worden in preventie. Een jong kind is namelijk enorm gevoelig voor taal. Als een kind drie jaar is kun je al zien dat er een groot verschil is in de woordenschat, tussen kinderen die veel in aanraking komen met taal en kinderen die weinig taal horen. Dit verschil in taalontwikkeling halen kinderen later moeilijk in. Ouders kunnen daarom het best zo vroeg mogelijk beginnen met een positieve leesopvoeding. Deze positieve leesopvoeding houdt in dat wanneer ouders 87 uur per jaar investeren in het voorlezen aan hun kind (dat is 5 keer per week 20 minuten voorlezen), zij hun kind helpen om zichzelf later goed te kunnen onderhouden, een betere schoolloopbaancarriĆØre hebben en een beter inkomen hebben. Hoe je vorm geeft aan een positieve leesopvoeiding zal ik in een van mijn volgende blogs beschrijven.
Helaas is deze positieve leesopvoeding voor een grote groep ouders niet vanzelfsprekend en daar wil de VoorleesExpress deze ouders bij helpen. De VoorleesExpress heeft geen winstoogmerk, er wordt namelijk gewerkt met een grote groep vrijwilligers. Twintig weken lang komt er een vrijwilliger thuis om voor te lezen en taal- en leesplezier een onderdeel te maken van het gezin.
Wil jij vrijwilliger worden of ken jij een gezin waarbij de ouders bijvoorbeeld geen Nederlands spreken, laaggeletterd zijn of om wat voor reden dan ook zelf niet kunnen voorlezen, ga in gesprek en geef dit gezin op bij de VoorleesExpress.
Voor meer info: www.voorleesexpress.nl
Comments