top of page

Neushoorn en Narwal


Een tijdje geleden schreef ik een blog over de 'Babybijbel' van Corien Oranje en Marieke ten Berge. Naud en ik zijn daar erg enthousiast over, we lezen nog steeds dagelijks uit dit mooie prentenboek. De ‘Babybijbel’ zit zo goed in elkaar, het spreekt jonge kinderen gelijk aan, de verhalen passen bij de belevingswereld en kinderen kunnen tijdens het verhaal actief meedoen. Kortom: wij waren verkocht!

Toen we twee weken geleden een pakketje ontvingen van Royal Jongbloed, met daarin het nieuw prentenboek van Corien Oranje en Marieke ten Berge, waren wij natuurlijk heel nieuwsgierig! Zou dit prentenboek weer net zo goed in elkaar zitten als de Babybijbel?


Het nieuwe prentenboek ‘Neushoorn en Narwal’ is dit keer niet alleen een prentenboek, het is eigenlijk een kijk- en zoekboek speciaal voor peuters en kleuters. Het boek nodigt de kinderen uit om bekende en onbekende dieren te ontdekken in de schepping van God. Bij de meeste zoekboeken die ik onlangs heb gezien, is er eigenlijk weinig tekst te ontdekken. Kinderen zien plaatjes die ze vervolgens moeten zoeken in een groter geheel. Maar wat dit boek zo anders maakt, is dat tekst toch een belangrijke rol blijft spelen in het zoekboek! Jullie zullen begrijpen dat ik daar erg blij van word! Bij elke plaat is er een kort versje die goed bij de plaat past en waarin je iets leest over de schepping van God. Zeker wat oudere peuters en kleuters kunnen dit na een paar keer herhalen leuk meezeggen. Onder het versje staan vragen die je als ouder aan je kind kan stellen. De vragen geven kinderen de opdracht om op zoek te gaan naar iets in de platen. Zo staan er vragen als 'Mama-koala is haar baby kwijt, kun jij hem vinden?' of 'Waar heeft het aapje zich verstopt?'. Naast deze “algemene” vragen, zijn er ook vragen te vinden die al wat meer inspelen op het leren tellen en de algemene kennis. Door als ouder vragen te stellen die over de platen gaan, leren kinderen om goed naar de vraag te luisteren en daarna actief en gericht op zoek te gaan. Daarnaast blijf je doo het versje en de vragen ook bezig met de taalontwikkeling van je kindje en maken kinderen ook nog eens kennis met een hoop onbekende dieren.



Doordat het boek voor peuters en kleuters is, kan je zeker bij kleuters vragen of ze jou als ouder een zoekopdracht willen geven. Zo kun je om de beurt elkaar een vraag stellen, waardoor het een soort spelletje voor de kinderen wordt. Kinderen houden ervan om dit soort spelletjes te doen en op deze manier kan je vaak nog langer met je kindje naar het boek kijken.

Wat ik verder ontzettend gaaf vind aan dit nieuwe boek, is dat het echt een mooi groot boek is. Wederom is ook dit prentenboek weer van stevig karton gemaakt, zodat het niet snel kapot gaat en jonge kinderen er naar hartenlust in kunnen bladeren zonder dat het stuk gaat. Doordat de platen zo rijk gevuld zijn met dieren, kan je er naar blijven kijken en steeds iets nieuws ontdekken. De platen gaan over dieren in het oerwoud, het bos, de bloemenvelden, de lucht en de oceaan. Zoals we gewend zijn van de 'Babybijbel', zijn ook deze platen gemaakt zonder kleur. Ze zijn volledig zwart wit en alleen de versjes zijn geschreven in een kader van kleur.


Kortom: ook dit boek is weer een topper. Het boek ziet er fantastisch uit en je blijft naar de platen kijken. Daarnaast is het super fijn dat er bij elke plaat een aansluitend versje is en er enkele vragen zijn. Dit zorgt ervoor dat het nog meer aansluit bij het kind en ze nieuwsgierig gemaakt worden om dingen te gaan ontdekken. De platen spreken kinderen aan en het boek is zo rijk gevuld dat je het telkens opnieuw kan lezen!

Een echt pluspunt van dit boek vind ik de versjes en de vragen. Zo blijf je bezig met de taalontwikkeling, maar ook met de taakgerichtheid. 'Neushoorn en Narwal' is een echte aanrader en weer eens iets anders dan een "gewoon" prentenboek.


Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit mooie kijk- en zoekboek?

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page