top of page
Zoeken

Positieve leesopvoeding

  • Estella van der Valk
  • 17 jan 2018
  • 3 minuten om te lezen

In mijn vorige blog ging het over de VoorleesExpress, waarin ik het had over een positieve leesopvoeding. Maar wat is nou een positieve leesopvoeding en hoe geef je die als ouder vorm? In deze blog zal je daar meer over lezen!


Zoals ik in mijn eerdere blog al benoemde, is het belangrijk dat ouders 87 uur per jaar voorlezen (dat is 5 keer per week 20 minuten voorlezen). Maar wat is verder, behalve het aantal voorleesuren, een positieve leesopvoeding? Hoe ziet dat er uit en wat kan je als ouder allemaal doen?


Een positieve leesopvoeding bestaat uit de volgende punten:


1. Het goede voorbeeld geven

Door zelf gedurende de dag te lezen en hierdoor het goede voorbeeld te geven, leren kinderen dat het lezen van boeken, kranten en tijdschriften een vanzelfsprekende dagbesteding is. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen zien dat er boeken, kranten en tijdschriften in huis zijn. Het lezen op een mobile telefoon of tablet wordt hierbij afgeraden, omdat kinderen niet zien dat je werkelijk leest. Bij het interactief voorlezen van verhalen kan je nog meer ontwikkelingsgebieden stimuleren, maar hier later meer over.


2. Voorlezen

Ik hoop dat dit bij de meeste gezinnen al een vanzelfsprekende dagbesteding is die iedere dag aan bod komt. Voorlezen kan bijvoorbeeld gedaan worden voor het slapen gaan, of na het eten. Het is van belang dat ouders blijven voorlezen, ook als het kind al zelf kan lezen. Tijdens het voorlezen wordt het kind vertrouwd gemaakt met verhalen die nog te moeilijk zijn om zelf te lezen. Dit kan de leesmotivatie van het kind ten goede komen.


3. Praten over boeken

Als ouder is het belangrijk om interesse te tonen in de boeken die kinderen lezen, dit heeft namelijk een positief effect op de leesmotivatie van het kind. Open vragen stellen over de betekenis van het boek is hierbij belangrijker dan begripsvragen stellen. Laat kinderen dus vertellen wat ze hebben gelezen, hoe ze het ervaren en hoe het verhaal verder zou kunnen gaan.


4. Boeken cadeau geven

Veel kinderen zijn trots op hun eigen boekenverzameling en lezen soms boeken meerdere keren. Bepaalde favoriete boeken wil het kind dan ook liever bezitten dan dat ze steeds van de bibliotheek worden gehaald. Als kinderen zelf in het bezit zijn van boeken, vergroot het de betrokkenheid bij het lezen.

Daarnaast kunnen boeken ook prima als cadeau gegeven worden voor een verjaardag, diploma of geboorte.


5. Naar de bibliotheek en boekwinkel gaan

Naast het geven van boeken vinden kinderen het vaak leuk om zelf boeken uit te zoeken. Dit kan in de bibliotheek goed geoefend worden. Het lidmaatschap van de bibliotheek is in veel gevallen tot 18 jaar gratis. Een boek aanschaffen tijdens de Kinderboekenweek is een mooi ritueel. Het komt regelmatig voor dat kinderen andere boeken kiezen dan de volwassenen zouden doen. Juist deze variatie in leesvoer helpt kinderen om hun eigen smaak te bepalen en in aanraking te komen met het brede boekenaanbod.



Zelf zijn wij begonnen met voorlezen toen Naud 2/3 maanden oud was. We lazen toen voordat hij naar bed ging een boekje voor. Naarmate hij ouder werd, gingen we dit ook doen op de momenten dat hij wakker was. Inmiddels weet hij niet beter dan dat lezen bij de dagbesteding hoort. Met grote regelmaat wil hij dat er voorgelezen wordt. Hij kan zelf de boekjes uit de boekenkrat halen en komt hier dan mee aangelopen. Er zijn een aantal boeken favoriet, deze wil hij meerdere keren per dag horen en inmiddels ken ik de tekst van die boeken uit mijn hoofd. Wel wissel ik de boeken om de paar weken af. Ik haal nieuwe in de bibliotheek of ik haal andere boeken uit mijn eigen verzameling tevoorschijn.


Hoe geven jullie vorm aan het voorlezen gedurende de dag?


Ā 
Ā 
Ā 

Comments


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page